Ikuti Blog ini

Ucapan Tuan Guru Abdul Hadi Awang


Ucapan YAB Tuan Guru Dato Nik Abdul Aziz Nik Mat


Koleksi Photo Solat Hajat & Ceramah Perdana.

Solat sunat selepas selesai mengimamkan solat
insya dan juga solat hajat.
Laporan mengenai ceramah perdana dan solat hajat semalam di Stadium Malawati Shah Alam boleh di baca dengan klik di sini.

Ada juga yang datang jauh seorang diri dari Perak semata-mata untuk memberikan sokongan terhadap kerajaan PR di Selangor yang sedang digeletek oleh Umno.

Tak payah lah diulas tentang program semalam sebab ramai yang telah menghadirinya, elok kita lihat koleksi gambar yang sempat saya rakamkan semalam: -wartasubhi

Berbisik sesuatu kepada penasihatnya

Kedatangan Tuan Guru menghentikan semua aktiviti, semua mata bertumpu
mengiringinya dari pintu masuk sehinggalah ke pentas. Gambar menunjukkan
Tuan guru di bantu naik ke atas pentas dari kerusi rodanya. Tetap hadir
walaupun kurang sihat.

Hadirin masih tak henti menuju ke stadium walau
acara sudah bermula.

Masa itu emas

Rezki para peniaga

Suasana jalan masuk ke stadium tertutup di mana
acara sedang berjalan

Minyak Dhab juga ada dijual di luar stadium

Pakcik berkepiah UMNO ini khusyuk mendengar ucapan pimpinan

Pemandangan dari pintu masuk

Pengerusi majlis, Ustaz Idris

Khidmat diagnostik penyakit dalam dewan

Presiden PAS

Ya...ya...ya...

Kalau di Perancis, wanita ini sudah lama di tangkap


Seperti biasa, pidato Anwar tak pernah jemu untuk
didengar dengan gayanya yang menjadi ikutan ramai
pimpinan pelapis PKR

Kira wang sumbangan

Ramai yang ambil gambar dari sudut ini.

Penjual air delima di pintu masuk stadium

Jual kalender tahun baru

Tuan Guru menjadi penceramah terakhir. Dia tetap bersemanyat
walupun uzur. Allahu Akbar !!!

Di soal wartawan dalam sidang media

Laporan media sekarang amat cepat dapat disiarkan dengan kepantasan
teknologi maklumat

Hassan Ali, low profile sahaja semalam

Mahfuz mengadu tak sihat pada orang no-2 Majlis Syura

Sidang media bersama

Puppet master bagi ramai pimpinan Pas pusat

Memang dia gagap sikit, tapi kuat semangat!

Pemimpin sepi...
Syabas YB Khaled yang banyak berusaha menjayakan
program.

Umno Kini "Hidup Pun Susah,Mati Pun Susah Ooo.." - Mat Sabu

( Ceramah Mat Sabu Sentiasa Mendapat Sambutan )

Ceramah Mat Sabu Malam tadi bertempat di Markas Pas Chemor telah mengundang gelak ketawa para hadirin dengan cadangan kerajaan membeli tapak pekuburan berharga RM70 juta ,Ini menggambarkan seolah-olah macam cerita P.Ramly dalam cerita Madu Tiga,kata-kata apek "Hidup pun susah,Mati pun susah"begini jugalah yang akan terjadi kepada Umno'Hidup pun susah mati pun susah,semuanya nak kena pakai duit".kata Abg Mat.

Diceritakan juga bagaimana Abg Mat mengunjung sebuah kedai untuk mendapatkan minyak masak,lalu seorang cina tua bertanya kepada abg Mat "Apa pasal lu talak cakap pasal ini minyak itu dalam parlimen YB,saya tak pernah nampak lu punya muka oo?? ." tanya apek tersebut,abag Mat lalu tergelak kerana apek tersebut tak perasan bahawa dia bukan lagi menjadi ahli Parlimen,tetapi harapan mereka cukup tinggi terhadap pimpinan pembangkang.

(Ribuan Hadirin Yang Hadir Untuk Mendengar Ceramah )

Berkenaan MP DAP yang menjadi kontrovesi kerana memsuki masjid menyampaikan bantuan seperti apa yang dimomokkan oleh Umno beberapa bulan yang lalu,Abg Mat meminta kerajaan atau MAIS agar membuat ketetapan siapakah yang boleh memasuki rumah ibadat orang islam."Sekarang nak mengadu pada MAIS pun susah sebab mereka ini lebih Umno dari Umno,Sudahnya lebih baik kita mengadu pada Ahmad JAIS boleh juga tenangkan hati menyanyi lagunya."kata abg Mat di sambut gelak ketawa para hadirin.

"Jangan apabila YB DAP masuk masjid tak boleh..!! Tetapi kalau YB BN dari MIC macam YB Kamal MP Hulu Selangor boleh pulak,macam mana ni??"tanya beliau pelik.Senang macam kata Nik Aziz "Mu (orang bukan islam) boleh masuk dalam masjid,mu nak tido ko,mu nak make (makan) ko,boleh sokmo,Umno payah..puak-puak ni tak pahe (faham) agama." kata TGNA.


( Otai Pas Yang Tidak Pernah Ketinggalan )

Yang terakhir Abg Mat mengingatkan paha hadirin akan kata-kata keramat Ustaz Fadzil Noor,Mantan Presiden Pas bahawa kepercayaan "Khurafat hanya Umno yang boleh memerintah."sudah terhakis di fikiran rakyat negara ini,dan perkembangan ini jugalah yang menyebabkan Umno semakin takut dan hilang punca.

Contohnya,Permohonan maaf kontraktor Melayu kepada LGE adalah satu gambaran bahawa Umno bukan lagi jaminan yang dapat membantu orang-orang melayu di negara ini,metos itu sudah berakhir.Hampir 65 % kontrak PDA dan 100% kontrak JKR di PP di berikan kepada kontrator Melayu,ini yang menyebabkan Umno semaikin menggila saban hari.

Beliau juga menyeru agar setiap pejuang kebenaran terutamanya dari PAS agar sentiasa bersiap sedia dengan jentera pilihanraya yang mantap dan jitu untuk menghadapi PRU pada bila-bila masa tahun ini.

Najib Resah Bakal "Tercampak" Dengan Pelan 100 Hari PR

Najib bidas Program 100 Hari Pakatan

PUTRAJAYA, 10 Jan — Datuk Seri Najib Razak hari ini membidas pelan 100 hari yang dibentangkan oleh Pakatan Rakyat bulan lalu, yang disifatkannya sebagai populis dan tidak bertanggungjawab.

Perdana Menteri berkata selepas dikaji pelan itu, ia sebenarnya tidak berpaksi kepada kenyataan kerana tidak ada pembentangan dari segi punca kewangannya.

“Kita tidak boleh mengambil sikap terlalu populis sehingga menggadaikan masa depan negara. Kita tidak boleh begitu, tidak bertanggungjawab sama sekali sehingga anak dan cucu kita merana nanti.

“Malah, tak perlu tunggu anak dan cucu, dalam masa dua tahun sahaja, mengikut perkiraan kita, jika janji itu dilaksanakan tanpa mengambil kira kemampuan negara,” kata Najib pada perhimpunan bulanan Jabatan Perdana Menteri (JPM) di sini.

Bulan lalu, pakatan pembangkang mengemukakan tawaran dalam Program 100 hari yang mengandungi sembilan perkara termasuk pengurusan negara, ekonomi dan pendidikan yang akan dilaksanakan dalam tempoh 100 hari jika menang pada pilihan raya umum (PRU) ke-13.

Antaranya mengarahkan Khazanah Nasional Berhad dan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) menyempurnakan pengambilan alih aset lebuh raya oleh kerajaan dengan tujuan menghapuskan tol, merombak struktur subsidi bagi mengurangkan subsidi kepada swasta dengan memindahkannya bagi menampung perbelanjaan subsidi rakyat, menaikkan imbuhan perguruan RM500 sebulan dan melupuskan Felda Plantations bagi membuka ladang yang diuruskannya kepada generasi kedua dan ketiga Felda.

Ini kali ketiga Najib menyentuh soal inisiatif Pakatan Rakyat.

Najib juga membidas program itu dalam perutusan tahun baru 2011 baru-baru ini.

Sambil mengingatkan rakyat mengenai bidalan Melayu lama “jangan kerana menang sorak, kampung tergadai”, Najib percaya sebagai penjawat awam yang amat berpengetahuan, mereka boleh membuat penilaian sendiri.

“Saya selalu berpegang kepada ungkapan, jika ianya begitu baik, sudah pasti ia tidak benar.

“Jadi, jika kita percaya sesuatu yang begitu baik sekali, tetapi tidak berpegang atau berpijak pada bumi yang nyata, bahawa kita menipu diri kita sendiri dan jika kita percaya ia adalah kesilapan kita sendiri,” kata beliau dipetik Bernama.

Beliau juga berkata ia ibarat individu yang mengidamkan kereta dan rumah yang lebih besar dan segala kemudahan lain yang tentunya perlu berdasarkan kemampuan sendiri.

Katanya beliau hairan dan berasa aneh kerana segala langkah yang dibentangkan dalam pelan tersebut yang bersifat populis itu tidak disebut langsung dari segi punca kewangannya.

“Jadi, kalau begitu, bagaimana segala yang dijanjikan kepada rakyat boleh dilaksanakan dan ditunaikan,” katanya.

Sehubungan itu, Presiden Umno ini berkata beliau mahu penjawat awam mempertingkatkan momentum pada tahun ini untuk melaksanakan segala agenda dan dasar utama negara.

Katanya ini kerana apa yang telah dibentangkan dan sedang dilaksanakan oleh kerajaan, merupakan kerajaan yang bertanggungjawab, iaitu tidak membuat janji yang tidak boleh ditunaikan, yang bertentangan dengan pelan 100 hari pakatan pembangkang.

Katanya beliau juga mahu tahun ini dapat mengulangi kejayaan tahun lalu iaitu berjaya membawa negara melepasi kesan buruk krisis global yang telah melanda dunia dan berjaya membentangkan agenda utama kerajaan melalui Program Transformasi Kerajaan (GTP), Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA), Program Transformasi Ekonomi (ETP), 12 Bidang Ekonomi Utama Negara (NKEA), Model Baru Ekonomi dengan lapan strategik, pembentangan Rancangan Malaysia Kesepuluh (RMK-10) dan bajet 2011.

Katanya penjawat awam dan institusi perkhidmatan awam adalah kumpulan yang sangat penting untuk menentukan segala yang telah dirancang dan dibentangkan sebagai agenda dan dasar utama negara agar dapat dilaksanakan dan kesannya dapat disampaikan kepada kumpulan sasar dan rakyat keseluruhannya.

“Sebagai penjawat awam, saya berharap segala yang perlu dilaksanakan, setelah semua tatacara peraturan kewangan dipatuhi, dilaksanakan secepat mungkin, jika kita hendak negara terus maju dan mencapai kejayaan, agar segalanya dapat dirasai dampaknya dan hasilnya kepada rakyat,” katanya.

Kali ketiga Pelan 100 Hari dibidas Najib. KPI, NKRA & Pelan Transformasinya tercabar. Dia nampak rakayt akan lebih menyokong Pelan 100 Hari PR berbanding pelan-pelan utopia bikinannya.

Yang dipersoalkan Najib ialah di mana dana hendak diperolehi untuk perlaksanaan Pelan 100 Hari itu?

Dana negara lebih dari mencukupi, tetapi kerajaan BN selama ini yang menyebabkan berlakunya ketirisan di dalam bentuk pembaziran, rasuah dan sebagainya.

usah perdulikan bantaahan Najib, ayuh rakyat, bersama PR untuk masa depan yang lebih baik dan berjaya. BN hanya berslogan "Rakyat Didahulukan" tetapi PR yang akan benar-benar akan melaksanakannya nanti. -GB

Ucapan DSAI di Stadium Melawati Malam Tadi
PAS ikrar setia dengan Pakatan Rakyat

Pemimpin tertinggi PAS berikrar akan tetap setia bersama Pakatan Rakyat dan menolak khabar angin bahawa parti itu akan bekerjasama dengan Umno.

NONEJaminan ini dinyatakan sendiri oleh Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang apabila mengulas isu perjumpaan pemimpin PAS dan Umno atas undangan Yang di-Pertuan Agong baru-baru ini.

Hadi berkata demikian ketika berpidato pada majilis solat hajat perdana di Stadium Melawati, Shah Alam, semalam. Majlis itu diadakan bagi memohon Allah menyelamatkan kerajaan Pakatan Rakyat Selangor yang hebat diserang terutama dalam isu perlantikan setiausaha kerajaan negeri Selangor.

"Majlis ini dianjurkan oleh pimpinan PAS untuk menyatakan kita akan bersama dengan rakan Pakatan Rakyat dalam sebarang cabaran dan penentangan BN.

NONE“Kepada siapa sahaja rakan kita yang disentuh samada PAS, PKR dan DAP, kita akan bersama dalam hadapi segala cabaran. Pakatan Rakyat makin hari makin kuat. Ini kenyataan terbuka yang kita nyatakan secara praktikal pada malam ini," katanya.

Majlis anjuran PAS ini mendapat sambutan luar biasa apabila hampir 12 ribu hadirin membanjiri kawasan stadium menyertai acara solat hajat dan memberi sokongan terhadap kerajaan negeri Selangor.

Pengkhianatan Umno

NONETurut hadir di majlis ini adalah ketua umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim, Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Aziz Nik Mat serta pemimpin kanan dari kedua-dua parti Pakatan Rakyat ini.

Nik Aziz pula dalam pidatonya, menyentuh pengkhianatan Umno ketika PAS menjadi komponen BN.

"Dia nak bela Melayu tapi Melayu Kelantan tak nak bela. Inilah Umno. Nak suruh PAS berpadu dengan dia. Kita dah masuk BN, itupun dengan permintaan Allahyarham Tun Razak.

"Bila masuk dia tendang kita. Saya ingat pepatah Arab. 'Anjing yang kurus, bagi makan sampai gemuk, dia gigit kita balik. Oleh yang demikian bila dia minta balik bersungguh minta balik bekerjasama kita kata tidak," kata Nik Aziz.

Sementara itu, pada sidang media selepas majlis itu, Anwar berkata kontroversi pertemuan kepimpinan PAS bersama Umno sempena santapan di Istana Terengganu 24 Disember lalu sudah selesai.

NONEKatanya, Pakatan Rakyat sudah dimaklumkan mengenai pertemuan bulan lalu, yang turut dihadiri Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dan timbalannya pada majlis santapan anjuran Yang di-Pertuan Agong.

“Tidak perlu nak panjangkan lagi, kita sudah ambil maklum.

Tiada tafsiran lain

“Tiada masalah dan tafsiran lain (pertemuan 24 Disember) itu,” kata Anwar.

Hadi pula pada sidang media yang sama berkata pihaknya telah menjelaskan “pertemuan 24 Disember itu” kepada pemimpin Pakatan Rakyat.

NONE“Kita sudah maklumkan, kita juga sudah buat kenyataan terbuka mengenainya (pertemuan 24 Disember).

“Bila kita maklumkan tidak perlu saya beritahu, jadi jangan nak soal siasat macam polis,” kata ahli parlimen Marang itu.

Sebelum ini, Nik Aziz juga menyifatkan perkara tersebut telah selesai dan tidak perlu dibincangkan lagi.

“Tak ada dah, tutup 'book' (buku) dah,” katanya. -M'kini

Lebih 30 Ribu Banjiri Stadium Melawati


Shah Alam : Lebih 30 ribu rakyat berhimpun dalam Majlis Solat Hajat dan Ceramah Perdana anjuran PAS Pusat yang diadakan di Stadium Malawati, dekat sini sebagai tanda sokongan penuh terhadap kekuatan menegakkan kebenaran dalam negara ini.

Ramai kalangan pimpinan Pakatan Rakyat hadir antaranya Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang, Ketua Pembangkang yang juga Ketua Umum Keadilan, Datuk Seri Anwar Ibrahim, Timbalan Presiden PAS, Ustaz Nasharudin Mat Isa, Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, Timbalan Keadilan, Azmin Ali, Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar.Selepas majlis dimulakan dengan solat Maghrib secara berjamaah di tengah arena diimamkan oleh Ustaz Abdul Hadi, tazkirah disampaikan oleh Timbalan Mursyidul Am, Datuk Dr Haron Din.

Solat Isyak dan Solat Hajat Perdana diimamkan oleh Ustaz Hadi juga dengan harapan agar Allah SWT. menyelamatkan Malaysia dan Selangor termasuk isu ketidak-adilan yang berlaku di dalam perbicaraan Datuk Seri Anwar.Laungan takbir Allahu Akbar berkumandang bagi menyemangati semula suasana himpunan perjuangan Islam yang sememangnya merupakan sumber kekuatan gerakan umat Islam dalam negara selama ini.Majlis dipengerusikan oleh Ketua Penerangan PAS Pusat, Ustaz Idris Ahmad dimulakan dengan ucapan Naib Presiden, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man selaku pengarah program, setakat ini,
Tan Sri Khalid dan Tuan Guru Presiden sudah pun berucap. -Hrkh

lagi gambar di sini
Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .