Ikuti Blog ini

Pengundi Tenang terus tidur: Mengapa Rakyat Tunisia dan Mesir yang tenang bangkit dahulu?Kebangkitan rakyat adalah menzahirkan jeritan batin akibat "dijajah" di negara sendiri yang sudah melepasi faktor ketakutan kepada kerajaan yang memerintah dengan penggunaan jentera propaganda dan jentera keselamatan berbekalkan gas pemedih mata, meriam air berkimia, peluru getah atau pukulan belantan yang hanya berfungsi untuk menyelamatkan atau mempertahankan kepentingan golongan pemerintah, bukannya rakyat.

Politik ketakutan bertukar menjadi politik harapan untuk demokrasi sebenar dan bukan demokrasi palsu yang menyekat serta memenjara aspirasi dan hak rakyat untuk hidup didalam kemerdekaan. Oleh itu, mengapa rakyat Tunisia dan Mesir yang Tenang dahulu bangkit?

Mungkinkah kebangkitan ini tidak akan berlaku seandainya kepimpinan Negara tidak korup, tidak zalim serta tidak "membunuh" jiwa dan raga satu atau beratus atau beribu insan biasa di jalanan , di penjara atau di kawasan terpencil?

Mungkinkah kebangkitan ini tidak berlaku sekiranya kekayaan Negara diagih secara adil dan bukan dicuri untuk keluarga dan kroni melalui projek mewah, pembelian harta kerajaan berharga tinggi, monopoli perniagaan, komisyen besar tanpa melibatkan keringat sebaliknya menerusi penswastaan harta rakyat yang merugikan? Mungkinkah kebangkitan ini tidak akan berlaku seandainya wanita pertama menjadi "ibu" kepada semua dan bukan menganak-tirikan serta melarikan jongkongan emas milik rakyat?

Mungkinkah kebangkitan ini tidak akan berlaku sekiranya khazanah Negara mereka digunakan untuk meringankan beban hidup akibat kos yang meningkat dengan tidak memotong subsidi rakyat sedangkan subsidi peniagaan kroni diteruskan?

Mungkinkah kebangkitan ini tidak akan berlaku seandainya golongan elit hidup mewah diluar kemampuan dengan rumah ibarat istana, kenderaan ibarat pendati emas dan perbelanjaan melampau ibarat menghidupkan syurga di dunia yang disaksikan rakyat yang semakin hari dimiskinkan?

Mungkinkah kebangkitan ini tidak akan berlaku sekiranya hak bersuara termasuk kebebasan media sebagai pengimbang kuasa dan saluran suara demokrasi rakyat tidak disekat? Mungkinkah kebangkitan ini tidak akan berlaku seandainya pemimpin Negara bersedia mendengar keluhan rakyat dan berdebat secara terbuka untuk mencari cara terbaik membangunkan ekonomi Negara untuk kesejahteraan rakyat?

Mungkinkah kebangkitan ini tidak akan berlaku seandainya pengisytiharan darurat seperti yang wujud di Mesir selama 30 tahun telah dimansuhkan? Mungkinkah kebangkitan ini tidak akan berlaku sekiranya proses pilihanraya tidak dimanipulasikan secara terang-terangan untuk demokrasi palsu melalui penipuan dan sogokan? Mungkinkah kebangkitan ini tidak akan berlaku seandainya Negara kuasa besar ikhlas menggunakan piawaian demokrasi sebenar untuk menilai Negara-negara ini tanpa memberikan subsidi ketenteraan yang sebenarnya digunakan untuk "memerangi" rakyat dan bukan untuk kegunaan pertahanan ancaman luar?

Mungkinkah kebangkitan ini tidak akan berlaku sekiranya Demokrasi mereka dipulihkan? Rakyat Tunisia dan Mesir sudah tidak takut lagi. Memang benar kata-kata Thomas Jefferson; bila rakyat takut kepada kerajaan, itu adalah penindasan tetapi sebaliknya apabila kerajaan takut (hormat) rakyat, itu adalah kemerdekaan! Marilah kita memikirkan apa yang dapat dipelajari daripada peristiwa yang sedang berlaku di Tunisia dan Mesir sebagai pembuka mata dan pembuka hati agar kebangkitan rakyat ini menjadi teladan dan sempadan untuk kita segerakan pemulihan demokrasi Negara dengan tenang dan penuh bijaksana.

Semoga Tunisia dan Mesir kembali tenang dengan kuasa rakyat dan demokrasi sebenar.

Sumber >> Nurul Izzah Anwar adalah Ahli Parlimen Lembah Pantai dan Naib Presiden PKR

'Protes Selamatkan Mahasiswa Malaysia di Mesir'


‎'Protes Selamatkan Mahasiswa Malaysia di Mesir' -


Esok, Rabu, 2 Feb 2011,
Jam 2 ptg
Tempat Wisma Putra, Putrajaya.


Anjuran gabungan Solidariti Mahasiswa Malaysia, Gabungan Ibu Bapa, NGO, Parti Politik dan Mahasiswa Malaysia di Mesir. Ayuh selamatkan kawan2 dan anak kita di Mesir. Sebarkan!!!!!

Labis: Bank Ditutup, Projek-projek Mee Segera PRK Tenang Dulu Hancur Lebur.

Bank Di Segamat Dan Labis Terpaksa Ditutup Akibat Banjir

Cawangan bank-bank komersil di Segamat dan Labis, Johor, terpaksa ditutup pada Isnin akibat banjir, kata Persatuan Bank-bank Malaysia (ABM) dalam satu kenyataan pada Isnin.

Persatuan itu bagi pihak 10 bank anggotanya, berkata keadaan itu dipantau rapi dan bank berharap dapat beroperasi seperti biasa secepat mungkin.

Ia berkata pengguna boleh memperoleh maklumat terkini menerusi nombor bebas tol ABM, ABMConnect 1-300-88-9980 dari Isnin hingga Jumaat (kecuali cuti umum), 9:00 pagi hingga 5:30 petang atau menghubungi nombor telefon bank masing-masing.

Memandangkan esok cuti umum untuk Wilayah Persekutuan, orang ramai dinasihatkan menghubungi nombor di atas pada Rabu, 2 Feb, 2011.

Affin Bank Bhd boleh dihubungi di 03-55223000, Alliance Bank Malaysia Bhd (03-55169988), AmBank (M) Bhd (1-300-80-8888), CIMB Bank Bhd (1-300-88-0900), EON Bank Bhd (03-26161133), Hong Leong Bank Bhd (03-76268899), Malayan Banking Bhd (1-300-88-6688), OCBC Bank (Malaysia) Bhd (1-300-88-5000), Public Bank Bhd (1-800-88-3318) dan RHB Bank Bhd (1-800-88-4663).

Banjir mencetuskan keadaan cemas di beberapa negeri di negara ini, menyebabkan tiga orang terkorban, kerosakan hartanah dan memaksa beribu-ribu orang dipindahkan.

Setakat ini dua kematian dilaporkan di Johor manakala seorang lagi di Melaka.

Selain itu, banjir dan tanah runtuh yang berlaku antara Bahau dan Tampin di Negeri Sembilan dan Kluang, Johor, memaksa Keretapi Tanah Melayu Bhd membatalkan perkhidmatan ke Selatan dan Timur. -- BERNAMA

Banjir melanda Labis & Segamat di hari mengundi semasa pilihanraya Tenang berlansung.

Kini, selepas kemenangan BN diumumkan ekonomi Labis & Segamat lumpuh apabila bank-bank komersial terpaksa ditutup kerana banjir besar.

Malah lebih daripada itu, waktu sebelum pilihanraya Tenang, beberapa projek mee segera mencurah di Tenang untuk menambat hati pengundi Tenang.

UMNO BN berbangga dengannya, konon hanya UMNO BN sahaja yang boleh membawa pembangunan, hanya UMNO BN sahaja yang boleh buat jalan, hanya UMNO BN sahaja yang boleh memberi itu dan ini kepada rakyat. Semua agensi kerajaan pusat dikerah untuk mengubah wajah Tenang untuk memukau pengundi Tenang. Berjuta dicurahkan untuk menghadapi pilihanraya Tenang. UMNO BN kaya raya, kata pengundi BN. Apa ada pada parti PAS? Apa ada Pakatan Rakyat?

Pembangunan yang sepatutnya menjadi kewajipan tetapi kini bertukar apabila UMNO BN menjadikan diri mereka seperti Santa Claus di hari natal memberi gula-gula pembangunan kepada rakyat. Sedangkan kekayaan itu milik Allah s.w.t.

Tak cukup dengan itu, Islam dipersendakan secara bergilir-gilir oleh UMNO dan MCA.

Kini sekonyong-konyonngnya Allah menurunkan hujan yang membanjiri seluruh Tenang. Tiada tampak projek mee segera yang dibanggakan lagi. Jalan-jalan yang baru diturap hancur lebur ditenggelami banjir dan ada yang merekah menjadi bongkah-bongkah batu yang perlu dibersih dan diperbaiki semula.

Tuhan telah dicabar dan lalu Tuhan memberikan jawpaannya. Tunjukkan kekayaan kamu yang kamu banggakan. Kamu taburkan pembangunan dengan niat untuk mendapat kemenangan di dalam pilihanraya. Ya, itu yang kamu dapat. Kamu diberikan kemenangan, kemudian Allah berhak untuk membersihkan semua projek-projek pembangunan yang kamu bina itu dengan banjir yang tak dapat kamu tolak kerana pembangunan itu kamu lakukan bukan untuk rakyat tetapi untuk pilihanraya. Pilihanraya sudah berakhir dan Allah juga berhak untuk mencabut semua projek itu semula dengan dikirimkan banjir yang tidak dapat ditolak lagi oleh sesiapa!

Sekarang siapa yang kaya raya dan siapa berkuasa? UMNO BN kah? Atau Allah Yang Maha Esa? -GB

Islam dipermainkan, dihina di Tenang .. mungkin ini balasannya

Rumah Lembu Yahudi APCO UMNO


KUALA LUMPUR,1 Feb — Seramai 45,909 penduduk di beberapa kawasan di Johor terpaksa dipindahkan ekoran banjir yang bertambah buruk dan hujan yang berterusan pula masuk hari ketujuh.

Begitu juga keadaan di Melaka di mana lebih ramai dipindahkan sehingga tengah malam tadi.

Di Johor jumlah kawasan yang terlibat dalam banjir juga dikatakan bertambah berbanding pagi semalam.

Menurut jurucakap bilik gerakan banjir negeri Johor, sebanyak 10,989 keluarga telah berpindah ke pusat perpindahan sehingga pukul 12 tengah malam tadi.

"Sehingga tengah malam tadi seramai 45,909 penduduk dengan 10,989 keluarga telah dipindahkan di seluruh negeri.

"Semua daerah di negeri ini menghadapi banjir dan kita terpaksa memindahkan mereka ke pusat perpindahan. Kita tidak tahu bagaimana keadaan banjir sekarang (tengah malam tadi), tapi kita jangkakan jumlah ini akan bertambah," katanya kepada The Malaysian Insider.

Angkatan Tentera Malaysia juga mula menggerakan pasukan mereka untuk membantu mangsa banjir.

Sebanyak 261 pusat perpindahan telah dibuka untuk menempatkan mangsa banjir dengan 13 pusat perpindahan telah ditutup.

Seramai 4,715 mangsa banjir dari 1,232 keluarga di Johor Baru telah dipindahkan ke 20 pusat perpindahan, 2,095 mangsa dari 481 keluarga di Muar dipindahkan ke 21 pusat perpindahan dan seramai 2,417 mangsa dari 544 keluarga di Batu Pahat dipindahkan ke 25 pusat perpindahan.

Sementara itu di Segamat, seramai 18,915 mangsa dari 4,499 keluarga telah dipindahkan ke 88 pusat perpindahan, seramai 9,730 mangsa dengan 2,408 keluarga di Kluang dipindahkan ke 48 pusat perpindahan dan di Pontian seramai 656 mangsa dari 149 keluarga dipindahkan ke sembilan pusat perpindahan.

Di Kota Tinggi - kawasan yang terjejas teruk dalam banjir besar empat tahun lalu, seramai 2,419 mangsa dari 524 keluarga telah dipindahkan ke 18 pusat pemilihan, di Mersing seramai 99 mangsa dari 31 keluarga dipindahkan dengan satu pusat perpindahan, di Ledang seramai 3,454 mangsa dari 776 keluarga ditempatkan di 22 pusat perpindahan dan di Kulai Jaya seramai 1,409 mangsa dari 345 keluarga dipindahkan ke 9 pusat perpindahan.

Sejak semalam banjir buruk yang berlaku telah menyebabkan tiga kematian dan lebih 40,000 telah dipindahkan di Johor, Melaka, Negeri Sembilan dan Pahang.

Masih ramai terperangkap di beberapa bandar Johor dengan ketiadaan bekalan elektrik atau bekalan, memaksa pasukan tentera membantu operasi menyelamat mangsa.

Bencana kali ini diakibatkan hujan berterusan selama hampir 10 hari manakala menurut Jabatan Meteorologi, hujan dijangka turun hingga minggu ini di Segamat, Kota Tinggi dan Kluang.

Dalam pada itu, laporan Bernama menyebut, jumlah mangsa banjir di tiga daerah di Melaka yang ditempatkan di 26 pusat pemindahan meningkat kepada 2,889 orang sehingga pukul 9 malam tadi berbanding 2,714 mangsa pada sebelah petang.

Jurucakap bilik gerakan banjir negeri Melaka berkata Alor Gajah menempatkan jumlah mangsa tertinggi iaitu 1,534 daripada 344 keluarga di 10 buah pusat pemindahan.

Di Jasin, jumlah mangsa yang ditempatkan di 15 buah pusat pemindahan ialah 1,306 orang daripada 321 keluarga dan 49 mangsa daripada lapan keluarga di sebuah pusat pemindahan di Melaka Tengah.

Banjir di Melaka meragut mangsa pertama hari ini di Jasin iaitu seorang pengawal keselamatan, Yusry Mohd Yusof, 40, yang ditemui lemas di Loji Air, Kampung Chinchin pada pukul 1.30 tengah hari semalam.

Maklumat Jabatan Meteorologi menunjukkan hujan sekejab-sekejab kadangkala sederhana di Johor dan Pahang pagi semalam manakala di Kelantan, Melaka dan Terengganu hujan di satu dua tempat di kawasan pantai.

Keadaan di Johor itu diramalkan akan berterusan sepanjang 24 jam. Begitu juga di Pahang.

Di Melaka, ribut petir dijangkakan di beberapa tempat pada sebelah petang.

Di Negeri Sembilan, diramalkan tiada hujan sebelah pagi tetapi ribut petir di beberapa tempat sebelah petang dan hujan di satu dua tempat sebelah malam.

Laporan Bernama menyebut, beberapa perkhidmatan tren ke selatan dan timur Semenanjung dibatalkan semalam akibat banjir dan tanah runtuh antara Bahau dan Tampin di Negeri Sembilan hingga ke Kluang, Johor.

Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) berkata perkhidmatan Ekspres Rakyat dari Butterworth ke Singapura dan Singapura-Butterworth hanya beroperasi dari KL Sentral ke Butterworth sahaja.

Ekspres Sinaran Selatan dari Singapura ke KL Sentral dan KL Sentral-Singapura serta Ekspres Senandung Sutera antara KL Sentral-Singapura terpaksa dibatalkan.

Ekspres Sinaran Timur bagi laluan Singapura-Tumpat dan Tumpat-Singapura hanya beroperasi antara laluan Kemayan-Tumpat manakala perkhidmatan ulang alik antara Gemas-Singapura dan Singapura-Gemas hanya beroperasi antara laluan Kluang-Singapura.

Perkhidmatan ulang alik dari Kuala Lipis ke Singapura akan ditamatkan di Stesen Kemayan.

Menurut KTMB, penumpang Ekspress Senandung Wau dari KL Sentral ke Tumpat akan menaiki bas dari KL Sentral ke Mentakab sebelum menaiki tren ke Tumpat.

Bagi laluan Tumpat ke KL Sentral pula, penumpang akan menaiki tren dari Tumpat ke Mentakab sebelum meneruskan perjalanan ke KL Sentral menaiki bas.

Penumpang yang terjejas akibat pembatalan itu boleh membuat pertukaran tarikh perjalanan atau menuntut pemulangan tiket di kaunter KTMB yang berhampiran, kata kenyatataan KTMB yang dikeluarkan 6 petang semalam.

Pertanyaan boleh dibuat dengan menghubungi Pusat Khidmat Pelanggan KTMB di talian 1-300-88-5862).

Sementara itu, Persatuan Bantuan Perubatan Malaysia (Mercy Malaysia) telah mengaktifkan kaedah respons banjir tempatan dengan membuat persediaan memberi bantuan kepada mangsa banjir di Johor dan Sarawak.

Presidennya Datuk Dr Ahmad Faizal Perdaus berkata pihaknya sedang berurusan dengan Majlis Keselamatan Negara bagi membantu mangsa serta menghantar bekas yang mengandungi barangan penjagaan kebersihan kepada mereka.

"Sukarelawan kami di Johor sedang membungkus 500 bekas barangan penjagaan kebersihan untuk kawasan Setia Alam dan 500 bekas akan diedarkan ke kawasan lain yang terjejas," katanya dalam kenyataan semalam.

Katanya Mercy Malaysia cawangan Sarawak telah mengedarkan sejumlah 900 bekas barangan penjagaan kebersihan untuk masyarakat yang terjejas akibat banjir di Niah, Asap, Beluru dan Bakung sejak 23 Januari lalu.

Sementara itu pasukan Mercy Malaysia yang tiba di Sri Lanka pada 19 Januari lalu sedang sibuk membantu mangsa banjir di Ampara dan Batticaloa di negara itu.

Pengurus Besar Operasi Mercy Malaysia, Takako Izumi, berkata pihaknya menyediakan 1,000 bekas barangan penjagaan kesihatan untuk diedarkan di dua kawasan tersebut.

Orang ramai boleh membuat sumbangan derma melalui nombor akaun Maybank 5621-7950- 4126 atas nama Mercy Humanitarian Fund atau akaun CIMB Bank melalui nombor 1424-000-6561053 atas nama Mercy Malaysia.

Sejuta Rakyat Mesir Akan Sertai Protes Di Mesir

Kaherah: Satu pakatan pembangkang menggesa sejuta penduduk Mesir meningkatkan tekanan terhadap Presiden Hosni Mubarak melepaskan kuasa selewat-lewatnya Jumaat depan dengan keluar beramai-ramai memprotes di tengah ibu kota Kaherah mulai semalam.

Gambar: Pemenang Hadiah Nobel Keamanan dan penyokong demokrasi, Mohamed ElBaradei, sedang berucap kepada para pembantah yang berhimpun di Dataran Tahrir, di Kahirah, lewat kelmarin. -- Foto AP

Seramai 30 hingga 40 wakil pergerakan terbabit juga mendesak supaya mogok umum dilancarkan di seluruh negara itu bagi memaksa Mubarak berundur selepas 30 tahun berkuasa.

Pakatan itu yang kebanyakannya pergerakan belia selain Ikhwanul Muslimin yang diharamkan, merancang untuk berarak dari Dataran Tahrir (Kemerdekaan) bagi memaksa Mubarak menyerah kuasa.

Jurucakap beberapa kumpulan terbabit berkata, wakil mereka berunding sejak petang semalam bagi membentuk strategi bersama menggulingkan Mubarak.

Mereka juga akan memutuskan sama ada pemenang anugerah Nobel, Mohamed ElBaradei akan dinamakan sebagai jurucakap penunjuk perasaan.

Ikhawanul Muslimin pula menyatakan bahawa ia tidak akan menerajui penentangan terhadap Mubarak.

“Kami tidak mahu mengancam revolusi ini,” kata Mohamed Mahdi Alef, bekas pemimpin kanannya.

Mengulas tindakan mogok, salah seorang penaja bantahan, Israa Abdel-Fattah, berkata: “Kami tidak mahu keadaan pulih semula sehingga Mubarak tidak lagi memerintah. Kami mahu penduduk tidak bekerja hingga beliau berundur.”

Israa adalah pengasas kumpulan 6 April, pergerakan belia yang mendesak pembaharuan demokratik dilakukan sejak 2008.

Bank, sekolah dan pasaran saham ditutup buat hari kedua manakala ramai terpaksa berbaris di luar kedai roti untuk menambah bekalan.

Kawat berduri menutup laluan ke Dataran Tahrir dari jalan utama, kawasan plaza yang diduduki penunjuk perasaan sejak Jumaat lalu, menjadikannya pusat kempen menjatuhkan Mubarak yang dipersalahkan atas kemiskinan berleluasa, inflasi, sikap tak peduli pihak berkuasa dan penindasan ke atas penduduk.

Beribu-ribu orang berhimpun di dataran itu sejak awal pagi, ramai yang tidur di kawasan padang atau dalam khemah. Ramai yang mula tiba sejak awal lagi.

Anggota polis dan pengutip sampah juga muncul semula di jalan raya Kaherah manakala stesen kereta api bawah tanah dibuka semula selepas askar dan sukarelawan bersenjatakan cotar dan parang menjaga keamanan semalaman.

Sementara itu, stesen televisyen Al-Jazeera pula menyatakan, enam wartawannya sudah dibebaskan selepas ditahan sehari selepas televisyen itu diarah memberhentikan operasinya. – Agensi


Terkini.. Askar Berjanji Tidak Akan Menggunakan Kekerasan

An Egyptian army soldier joins a crowd of Muslim demonstrators during a prayer at the Tahrir square in central Cairo January 30, 201 on the sixth day of mass protests across the country calling for the resignation of long term President, Hosni Mubarak.

An Egyptian army soldier joins a crowd of Muslim demonstrators during a prayer at the Tahrir square in central Cairo January 31, 201 on the sixth day of mass protests across the country calling for the resignation of long term President, Hosni Mubarak.

Egyptian demonstrators gather in Tahrir Square close to a military tank, in Cairo, on January 31, 2011, on the seventh day of protests against long term President Hosni Mubarak's regime.

Egypt’s military pledged not to fire on protesters in a sign that army support for President Hosni Mubarak may be unraveling on the eve of a major escalation

A protester gestures in front of Egyptian soldiers as they block a street during an anti-government protest in Tahrir square in Cairo January 31, 2011. Egyptian President Hosni Mubarak overhauled his government on Monday to try to defuse a popular uprising against his 30-year rule but angry protesters rejected the changes and said he must surrender power.

Egyptian army soldiers are seen on guard as demonstrators gather in Tahrir Square, in Cairo, on January 31, 2011, on the seventh day of protests against long term President Hosni Mubarak's regime.Align Centre

Egyptian army soldiers are seen on guard as demonstrators gather in Tahrir Square, in Cairo, on January 31, 2011, on the seventh day of protests against long term President Hosni Mubarak’s regime.

An Egyptian holds up a picture to President Hosni Mubarak made to look like WWII former german leader Hitler as he and other gather in Tahrir Square in Cairo on January 31, 2011, on the seventh day of protests against long term President Hosni Mubarak.

An Egyptian holds up a picture to President Hosni Mubarak made to look like WWII former german leader Hitler as he and other gather in Tahrir Square in Cairo on January 31, 2011, on the seventh day of protests against long term President Hosni Mubarak.

An Egyptian woman holds up a sign as she takes part in a protest in Tahrir Square, in the capital Cairo, on January 31, 2011, calling for an end to President Hosni Mubarak's regime.

An Egyptian woman holds up a sign as she takes part in a protest in Tahrir Square, in the capital Cairo, on January 31, 2011, calling for an end to President Hosni Mubarak’s regime.

An Egyptian woman holds up a sign as she takes part in a protest in Tahrir Square, in the capital Cairo, on January 31, 2011, calling for the seventh consecutive day for the end of President Hosni Mubarak's regime.

An Egyptian man holds up a sign as he takes part in a protest in Tahrir Square, in the capital Cairo, on January 31, 2011, calling for an end to President Hosni Mubarak's regime.

An Egyptian man holds up a sign as he takes part in a protest in Tahrir Square, in the capital Cairo, on January 31, 2011, calling for an end to President Hosni Mubarak's regime.

Askar Mesir janji tidak guna kekerasan terhadap penunjuk perasaan

KAHERAH: Tentera Mesir memberi jaminan untuk tidak melepaskan tembakan ke arah penunjuk perasaan sebagai tanda sokongan kepada Presiden Hosni Mubarak mungkin meredakan menjelang perarakan besar-besaran membabitkan jutaan penduduk di jalan raya hari ini menuntut pengunduran pemimpin itu.

Lebih 10,000 orang memukul drum, bermain muzik dan melaungkan slogan di Tahrir Square yang menjadi medan selama seminggu penunjuk perasaan menuntut Mubarak menamatkan pemerintahan selama tiga dekad. – AP

Pengalaman-ngeri-2-mp-terperangkap Di Tenang

LABIS : Dua Ahli Parlimen (MP) PAS menceritakan pengalaman ngeri mereka awal pagi tadi sehingga terperangkap dalam satu 'pulau' banjir di Pogoh.

“Kami sekarang berada di Kampung Bukit Limau Manis, Pagoh 3, Segamat. Kami telah memaklumkan kepada pihak berkuasa. Bantuan masih tidak kesampaian. Paras air semakin naik dan hujan masih turun.

(GAMBAR: Dr Hatta bergambar dengan kanak-kanak di 'pulau' Pogoh tempat beliau terperangkap sehingga jam 8.30 malam 31 Januari. Selepas itu, beliau dibawa dengan bot penduduk kampung keluar dari situ dan dalam perjalanan menaiki Hilux. Kereta beliau terpaksa ditinggalkan di pulau 'Pogoh" ini)

Bekalan elektrik terputus. Kami sekarang tengah menumpang in satu rumah orang kampung dan dilayani dengan baik,” tulis Ahli Parlimen Kuala Krai, Dr Hatta Ramli yang tersangkut di kampung tersebut bersama Ahli Parlimen Pokok Sena, Datuk Mahfuz Omar.

Mengimbas kembali peristiwa ngeri semalam, Dr Hatta berkata beliau dan Mahfuz cuba meninggalkan Labis pada pukul 1.30 pagi, namun tidak berjaya kerana tersekat kerana kesesakan yang teruk di Segamat.

“Kami tidak boleh meneruskan perjalanan, oleh itu kami berpatah balik ke arah Labis dan mengambil jalan Felda Chempedak ke Pagoh.

Selepas mengharungi dua kawasan banjir, masalah kami bermula,” imbas Dr Hatta.

(GAMBAR: Mahfuz bergambar dengan keluarga angkat tempat beliau menumpang ketika terperangkap)

Dalam perjalanan menghala ke Pagoh, Dr Hatta berkata mereka menemui lima kawasan banjir namun mereka berjaya merentasinya dengan kereta T Fortuner.

“Kawasan banjir terakhir sangat dalam airnya dan air mengalir dengan sungguh deras sekali. Air juga memasuki kereta, namun kita berjaya sampai ke kawasan tanah kering. Ia sudah 3 pagi pada masa itu,” kata Dr Hatta yang mengklasifikasikan peristiwa itu tersebut sebagai ‘sangat ngeri’.

Selepas itu, Dr Hatta dan Mahfuz membuat keputusan untuk meneruskan perjalanan, dan selepas satu minit daripada tempat kejadian ngeri tadi, mereka sekali lagi bertembung dengan kawasan banjir, di mana kali ini Mahfuz, yang juga Naib Presiden PAS menasihatkan Dr Hatta untuk tidak mengambil risiko untuk mengharungi kawasan banjir keenam ini.

“Saya setuju dengan Mahfuz dan menghentikan kereta di tepi jalan berdekatan dengan dua rumah kampung yang bersuluh,” kata Dr Hatta.

Sebelum berehat sejenak di kereta, Dr Hatta sempat meletakkan satu petanda di masa gigi air berada untuk melihat perubahan paras air.

“Saya tidur nyenyak sehingga masa untuk solat subuh dan mendapati petanda yang saya letak telah hilang dan paras air hanya beberapa kaki saja daripada kereta. Subhanallah. Kami terperangkap di dalam satu pulau!” kata Dr Hatta lagi.

Namun begitu, nasib malang Dr Hatta dan Mahfuz di’offset’kan dengan layanan mesra penduduk-penduduk kampung di Kampung Bukit Limau Manis di mana mereka dijemput untuk menumpang di salah semua rumah mereka.

“Kami dijemput oleh orang kampung, menunaikan solat dan diberitahu bahawa daripada pengalaman lepas mereka, ia akan mengambil masa beberapa hari untuk paras air turun. Ahh sudahh!

Nasib baik ada bekalan elektrik untuk mencajkan Blackberry,” kata Dr Hatta yang ketika itu berasa yakin bahawa mereka akan diselamatkan oleh bantuan JKM atau pasukan Ahli Parlimen kawasan tersebut sekejap lagi.

“Saya yakin bahawa JKM atau pasukan ahli parlimen kawasan ini akan datang dengan boat untuk memberikan ikan sardin. Aku pun akan buat muka welfare tadah tangan,” tambah Dr Hatta.

Bagaikan jatuh ditimpa tangga, sehingga jam 2 petang tadi, menurut Dr Hatta, masih tiada orang dan pihak berkuasa yang datang menghulurkan bantuan, dan keadaan bertambah perit apabila bekalan elektrik turut terputus di kampung tersebut.

“Kami masih menunggu,” itulah mesej terakhir yang dihantar Dr Hatta dan Mahfuz kepada Harakahdaily tengah hari tadi. -Hrkh

Hadiah drp pengundi Felda DUN Tenang kepada seluruh Rakyat!!

Terima kasih para peneroka Felda serta ahli keluarga dalam DUN Tenang kerana terus memberikan undi kepada BeEnd / Umno dalam PRK kelmarin... BeEnd menang, petrol terus naik harga!! Kerana mengundi BeEnd, Rakyat di seluruh negara mengutuk kamu sampai ke liang lahad!

Menang Tenang, petrol RON97 dinaikkan harga gara-gara sokongan pengundi jahilyah yang cukup celaka!!!

RON97 naik 10 sen lagi

Harga petrol RON97 akan dinaikkan 10 sen berkuatkuasa tengah malam ini menurut satu sumber industri.

Dengan kenaikan itu, harga petrol RON97 akan meningkat menjadi RM2.50 seliter (RM2.40 sebelumnya).

Ini merupakan kenaikan harga yang keempat berturut-turut bagi petrol RON97.

Kenaikan harga ini juga dilakukan sehari selepas pilihan raya kecil DUN Tenang yang berlangsung semalam.

Semenjak tahun lalu, harga RON97 mula dinaikkan kepada RM2.15 pada 2 November, RM2.30 pada 1 Disember dan terus meningkat kepada RM2.50 pada 4 Januari tahun ini.

Harga bagi petrol RON97 yang banyak digunakan oleh kenderaan berkuasa tinggi, tidak ditetapkan kerajaan kerana ia diapung mengikut pasaran minyak dunia semasa.

Apungan itu diperkenalkan tahun lalu dan satu gred baru petrol RON95 turut diperkenalkan.

Harga bagi RON95 kini ditetapkan pada kadar RM1.80 seliter.

Pengurangan subsidi bagi bahan keperluan seperti petrol telahpun mula diperkenalkan melalui Unit Pengurusan Prestasi dan Pelaksanaan (PEMANDU) sejak awal tahun lalu.

Badan berkenaan ditubuhkan bagi mengurangkan beban subsidi negara. -M'kini

Ternyata Mahathir Ingin Mati Sebagai Seorang Firaun

Dr M: Islam Nik Aziz lebih teruk dari Islam nasionalis

Bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad menyifatkan kepercayaan agama Mursyidul Am PAS Datuk Nik Aziz Nik Mat - yang disebutnya sebagai 'Islam Nik Aziz' - lebih teruk daripada 'Islam nasionalis'.

"Sesungguhnya Islam Nik Aziz lebih teruk dari Islam nasionalis," kata Dr Mahathir.

Beliau rela mempertahankan (menteri mentor Singapura) Lee Kuan Yew dengan menganggap cadangan Lee Kuan Yew supaya orang Islam Singapura tidak terlalu kuat berpegang kepada ajaran Islam adalah tidak seburuk dari Islam nasionalis Melayu."

Sehubungan itu, Dr Mahathir berkata, bayangkan sahaja pendekatan Islam bawah pemerintahan Nik Aziz ketika beliau duduk sebaris dengan pemimpin lain dalam Pakatan Rakyat seperti Lim Guan Eng (setiausaha agung), Karpal Singh (pengerusi) dan Lim Kit Siang (penasihat).

"Jika pendapat rakan bukan Islam Nik Aziz menuntut supaya amalan ajaran Islam dilonggarkan, Nik Aziz mungkin bersetuju kerana Islam nasionalis lebih teruk daripada Lee Kuan Yew," sindir Dr Mahathir.

Pada 27 Januari lalu, Utusan Malaysia juga melaporkan Nik Aziz mengeluarkan kenyataan itu dengan membandingkan dengan sikap segelintir orang Melayu di negara ini yang membuang sama sekali Islam dan mengambil pendekatan nasionalisme.

Melayu pecah tiga

Menulis di blognya hari ini, Dr Mahathir berkata, hasil perjuangan nasionalisme Melayulah banyak nilai Islam diterapkan dalam pemerintahan jika dibanding dengan pengamalan di zaman British yang mana ramai pembesar Melayu minum arak, pekerja Melayu minum todi dan ramai yang tidak sembahyang.

"Teruk sangatkah orang nasionalis ini dalam mengamal ajaran Islam?" soal Dr Mahathir lagi.

Beliau juga sebaliknya membidas menteri besar Kelantan itu dan PAS yang hasil terbesarnya didakwa memecahbelahkan orang Islam di negara ini, termasuk melalui penubuhan parti Islam itu sendiri.

Sokongan kepada parti Melayu Semangat 46 suatu masa dulu, juga menyebabkan orang Melayu berpecah menjadi tiga.

"Tidak cukup dengan ini Nik Aziz sanggup bekerja keras dengan DAP untuk menubuh Pakatan. Bahawa dahulu PAS mendakwa kerjasama Umno dengan orang bukan Islam menjadikan mereka kafir dilupakan sahaja kerana ingin menjadikan Pakatan musuh Umnoyang kuat.

"Dengan cara ini Nik Aziz menentukan kali ini perpecahan orang Melayu Islam kepada tiga pasukan yang lemah menjadi kekal," coret Dr Mahathir sambil menambah ajaran bahawa orang Islam itu bersaudara tidak dihiraukan oleh Nik Aziz. -mk

Jelas bahawa Tun Dr Mahathir ialah golongan yang tidak tahu tentang Islam apabila menjuzukkan Islam sebagai Islam Nasionalis dengan Islam Nik Aziz.

Islam itu satu, Islam itu ad-deen, Islam itu satu tatacara hidup.

Apabila kita menyebut "tatacara hidup" agaknya tatacara hidup siapakah yang menepati tacatacara kehidupan Islam? Nik Azizkah atau Mahathir?

Begitu juga dengan sistem berkerajaan. Sistem kerajaan siapakah yang mengikut acuan Islam? NikAzizkah atau Mahathir?

Jangan lupa Mahathirlah merupakan Perdana Menteri yang secara terang-terangan mengakui bahawa beliau menyekat pembangunan di Kelantan kerana Kelantan diperintah oleh PAS.

Jangan lupa Mahathirlah merupakan Perdana Menteri yang telah menghapuskan royalti minyak Petronas Ke Terengganu dan Kelantan setelah pada tahun 1999, Terengganu dan Kelantan jatuh ke tangan PAS.

Tidakkah ciri-ciri pemerintahan TDM itu yang menganiaya dan menindas PAS yang dianggotai 100% umat Islam itu lebih dasyat dari pemerintahan kafir?

PAS tidak semudah itu dapat mengampunkan dosa itu.

Ada yang menyanjung anda begitu hebat kerana adanya Putrajaya, Twin Tower dan lain-lain. Ya memang hebat, sehingga orang terpukau dengan kehebatan itu.

Tetapi ingat dan sedarlah di Mesir, Firaun itu juga hebat yang telah memajukan rakyat di zamannya, malah mempunyai Piramid yang sehingga sekarang masih tegap wujud, tetapi di sisi Allah Firaun itu dilaknat Allah - tercatat di dalam Al-Quran - yang sehingga kini mayatnya tidak diterima bumi! -GB

We don’t want life to go back to normal until Mubarak leaves..

Sempena Perhimpunan Besar-besaran 1juta Rakyat Esok (selasa 1 feb)…

Clergies from Al Azhar Islamic university, one showing his identity card, chant anti-government slogans during a protest in Tahrir, or Liberation, Square, in Cairo, Egypt, Monday Jan. 31, 2011. A coalition of opposition groups called for a million people to take to Cairo's streets Tuesday to ratchet up pressure for President Hosni Mubarak to leave.

Clergies from Al Azhar Islamic university, one showing his identity card, chant anti-government slogans during a protest in Tahrir, or Liberation, Square, in Cairo, Egypt, Monday Jan. 31, 2011. A coalition of opposition groups called for a million people to take to Cairo’s streets Tuesday to ratchet up pressure for President Hosni Mubarak to leave.

Clerics from Al Azhar Islamic university, some holding their identity cards, chant anti-government slogans during a protest in Tahrir, or Liberation, Square in Cairo, Egypt, Monday Jan. 31, 2011. A coalition of opposition groups called for a million people to take to Cairo's streets Tuesday to ratchet up pressure for President Hosni Mubarak to leave.

Clerics from Al Azhar Islamic university, some holding their identity cards, chant anti-government slogans during a protest in Tahrir, or Liberation, Square in Cairo, Egypt, Monday Jan. 31, 2011. A coalition of opposition groups called for a million people to take to Cairo’s streets Tuesday to ratchet up pressure for President Hosni Mubarak to leave.

CAIRO, EGYPT - JANUARY 31: Islamic leaders chant slogans against Egyptian President Hosni Mubarek in Tahrir Square during afternoon anti-government protests January 31, 2011 in central Cairo, Egypt. Protests continued unabated in Cairo January 31, as thousands marched to demand the resignation of Egyptian President Hosni Mubarek.

A wounded demonstrator carries a poster in Cairo, Egypt, Monday Jan. 31, 2011. A coalition of opposition groups called for a million people to take to Cairo's streets Tuesday to ratchet up pressure for President Hosni Mubarak to leave.

A wounded demonstrator carries a poster in Cairo, Egypt, Monday Jan. 31, 2011. A coalition of opposition groups called for a million people to take to Cairo’s streets Tuesday to ratchet up pressure for President Hosni Mubarak to leave.

Egyptian anti-government protesters take photos of one of the many and colorful placards with their camera phones at the continuing demonstration in Tahrir square in downtown Cairo, Egypt, Monday, Jan. 31, 2011. A coalition of opposition groups called for a million people to take to Cairo's streets Tuesday to demand the removal of President Hosni Mubarak.

Egyptian anti-government protesters take photos of one of the many and colorful placards with their camera phones at the continuing demonstration in Tahrir square in downtown Cairo, Egypt, Monday, Jan. 31, 2011. A coalition of opposition groups called for a million people to take to Cairo’s streets Tuesday to demand the removal of President Hosni Mubarak

People chant anti-government slogans during a protest in the capital's central Tahrir, or Liberation, Square, Cairo, Egypt, Monday Jan. 31, 2011. A coalition of opposition groups called for a million people to take to Cairo's streets Tuesday to ratchet up pressure for President Hosni Mubarak to leave.

Anti-government protestors pray in Tahrir Square in Cairo, Egypt, Monday, Jan. 31, 2011. A coalition of opposition groups called for a million people to take to Cairo's streets Tuesday to demand the removal of President Hosni Mubarak. The arabic on the sign reads "I'm Egyptian, anti-destruction".

Gambar-Gambar Selepas Magrib Waktu Kaherah 7:30 pm (1:30 am 1 feb waktu Malaysia)

Anti-government protesters are seen in Tahrir Square at nightfall in Cairo, Egypt, Monday, Jan. 31, 2011. A coalition of opposition groups called for a million people to take to Cairo's streets Tuesday to demand the removal of President Hosni Mubarak.

Anti-government protesters are seen in Tahrir Square at nightfall in Cairo, Egypt, Monday, Jan. 31, 2011. A coalition of opposition groups called for a million people to take to Cairo’s streets Tuesday to demand the removal of President Hosni Mubarak.

Anti-government protesters pray in Tahrir Square in Cairo, Egypt, Monday, Jan. 31, 2011. A coalition of opposition groups called for a million people to take to Cairo's streets Tuesday to demand the removal of President Hosni Mubarak. The Arabic on the woman's headband reads "Mohammed is the prophet".

Anti-government protesters pray in Tahrir Square in Cairo, Egypt, Monday, Jan. 31, 2011. A coalition of opposition groups called for a million people to take to Cairo’s streets Tuesday to demand the removal of President Hosni Mubarak. The Arabic on the woman’s headband reads “Mohammed is the prophet”.

Anti-government protesters chat as others pray behind them in Tahrir Square in Cairo, Egypt, Monday, Jan. 31, 2011. A coalition of opposition groups called for a million people to take to Cairo's streets Tuesday to demand the removal of President Hosni Mubarak.

CAIRO, EGYPT - JANUARY 31: Young Egyptians sit in the grass of Tahrir Square during afternoon anti-government protests January 31, 2011 in central Cairo, Egypt. Protests continued unabated in Cairo January 31, as thousands marched to demand the resignation of Egyptian President Hosni Mubarek.

A protester sleeps on an Egyptian flag as protesters defy the government-imposed curfew in Cairo's Tahrir Square January 31, 2011.

.

Egypt’s opposition calls for 1 million on streets

CAIRO – A coalition of opposition groups called for a million people to take to Cairo’s streets Tuesday to demand the removal of President Hosni Mubarak, the clearest sign yet that a unified leadership was trying to emerge for Egypt’s powerful but disparate protest movement.

In an apparent attempt to defuse the weeklong political upheaval, Mubarak named a new government Monday — dropping the widely hated interior minister in charge of security forces. But the lineup was greeted with scorn in Tahrir Square, the central Cairo plaza that has become the protests’ epicenter, with crowds of more than 10,000 chanting for Mubarak’s ouster.

“We don’t want life to go back to normal until Mubarak leaves,” said Israa Abdel-Fattah, a founder of the April 6 Group, a movement of young people pushing for democratic reform.

In what appeared to be a reaction to the opposition call, state TV aired a warning from the military against “the carrying out of any act that destabilizes security of the country.”

If Egypt’s opposition groups are able to truly coalesce, it could sustain and amplify the momentum of the week-old protests. A unified front could also provide a focal point for American and other world leaders who are issuing demands for an orderly transition to a democratic system, saying Mubarak’s limited concessions are insufficient.

But unity is far from certain among the array of movements involved in the protests, with sometimes conflicting agendas — including students, online activists, grassroots organizers, old-school opposition politicians and the fundamentalist Muslim Brotherhood, along with everyday citizens drawn by the exhilaration of marching against the government.

So it was not clear how much the groups that met Monday represent everyone. The gathering of around 30 representatives, meeting in the Cairo district of Dokki, agreed to work as a united coalition and supported a call for a million people to turn out for a march Tuesday, said Abu’l-Ela Madi , the spokesman of one of the participating groups, al-Wasat, a moderate breakaway faction from the Muslim Brotherhood.

But they disagreed on other key points. The representatives decided to meet again Tuesday morning at the downtown Cairo headquarters of Wafd, the oldest legal opposition party, to finalize and announce a list of demands. They will also decide whether to make prominent reform advocate Mohamed ElBaradei spokesman for the protesters, Madi said. -AP

Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .