Ikuti Blog ini

Puisi Pedas Dr Asri.


UTK serbu Sultan Kelantan - drama atau latihan ?

Drama di Malaysia


Drama di Iraq


Setia kepada kerajaan ketika bertugas - MB Kedah

ALOR SETAR, 20 Julai: Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Azizan Abdul Razak menggesa penjawat awam supaya setia kepada Kerajaan Negeri yang diterajuinya sepanjang waktu bekerja.

Menurut beliau lagi Kerajaaan Negeri Kedah tidak pernah menghalang mana-mana penjawat awam di Kedah supaya menyokong PAS atau mana-mana parti komponen Pakatan Rakyat (PR).

Sebaliknya mereka diberi kebebasan untuk memilih fahaman politik masing-masing, kata Azizan (gambar).

"Sepanjang waktu bekerja mereka hendaklah setia kepada Kerajaan Negeri yang diterajui oleh PR, namun begitu selepas waktu bekerja mereka adalah bebas untuk memilih pegangan politik mereka.

"Sepanjang PAS menerajui Kedah tiada seorang pun di kalangan kakitangan Kerajaan Negeri yang dipecat oleh kerana ideologi politik yang berbeza. Walaupun tidak semua kakitangan yang menyokong kepimpinan saya, tetapi sebagai seorang kakitangan Kerajaan Negeri maka mereka perlu menghormati perlembagaan dan undang-undang negeri,"katanya selepas melancarkan kempen Perlembagaan peringkat negeri Kedah di Kolej Universiti Insaniah (KUIN) baru-baru ini.

Azizan juga menyelar segelintir agensi dan jabatan Kerajaan Persekutuan yang bertindak tidak selaras dengan Perlembagaan.

Mereka ini, kata beliau, seolah-olah mencabuli hak dan apa yang termaktub dalam Perlembagaan.

Sebagai contoh Jabatan Penerangan, televisyen milik kerajaan tidak memberi laporan yang adil terhadap Kerajaan Negeri.

"Mereka juga menggunakan media ini untuk berkempen bagi pihak parti BN. Adakah ini membuktikan bahawa mereka mengikut Perlembagaan dan dasar yang termaktub didalamnya,"tambahnya lagi.

Dalam perkembangan tersebut juga KUIN yang merupakan kolej universiti milik Kerajaan Negeri akan memperkenalkan subjek Perlembagaan Negara sebagai kursus wajib kepada para pelajarnya pada sesi pengajian yang akan datang.

Selaku Pengerusi KUIN, Azizan juga berkata, kursus ini adalah bertepatan pada masa dan ketikanya apabila sebahagian besar para pelajar yang tidak memahami peruntukan dalam Perlembagaan akan mendapat pendedahan dan kefahaman yang luas dalam bidang tersebut. -Hrkh

Ceramah YB Husam di Tapah,Perak. - TAJUK : "UMNO Meroyan"


YB Husam Musa telah menyampaikan ceramah malam tadi di Tapah,Beliau menyentuh kisah yang kini menjadi cukup sensasi,iaitu Pas kena bersatu dengan Umno untuk selamatkan melayu,Kini tercipta pula teori baru yang disarankan oleh TG Nik Aziz dan insyaAllah pasti akan berjaya menyatukan Pas dan Umno.

Teori tersebut ialah dengan membubarkan Umno dan sertai Pas teori ini pasti menjadi,kerana teori yang lama iaitu Pas sertai Umno telah gagal membawa perpaduan orang melayu,kini..hanya teori ini yang akan mampu menyatupadukan orang melayu amnya dan Islam khasnya.

Umno juga kata YB Husam seperti seorang "Tukang Kopi" yang gagal menghasilkan rasa kopi yang sedap dan disukai pelanggan,kerana membancuh kopi ini umpama menyatukan gula,susu,kopi dan air agar sukatannya betul,dan akan dirasai sedap oleh pelanggannya.Pas kini sudah menjadi "Tukang Kopi" yang menjadi kepercayaan rakyat kelantan dalam menyatukan Melayu,Cina,India dan Siam yang kini sudah 20 tahun lebih rakyat Kelantan hidup dalam keadaan harmoni dan sejahtera.

Sesuatu yang menakutkan Umno apabila perjumpaan dikalangan pimpinan Umno selepas PRK Sibu telah menemukan satu hasil yang sangat pahit untuk ditelah oleh Umno,apabila kalau selama ini orang melayu di Sabah hanya 10% menyokong DAP,tetapi kini sudah mencecah 30% orang melayu berani menyokong DAP.Inilah yang menjadikan Umno semakin tidak keruan.

Akhirnya,beliau memberikan satu petua untuk kekal sihat dan bertenaga,tanpa ada darah tinggi,kencing manis dan sakit jantung seperti yang beliau amalkan iaitu,"Jauhi dari membaca utusan dan berita harian serta jauhi dari menonton TV3 dan RTM,pasti anda sihat,"katanya,disambut gelak ketawa para hadirin.

ehsan : http://karatijau.blogspot.com/

Bekas duta US: Anwar akan terus dihumban ke penjara?

Sekiranya Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim dijatuhkan hukuman bersalah atas tuduhan meliwat, adakah beliau akan dinafikan peluang ikat jamin dan terus dihumban ke penjara?

Senario itu dikemukakan oleh bekas duta Amerika Syarikat ke Malaysia, John R Malott, melalui rencana pengarangnya yang disiarkan di The Wall Street Journal - akhbar yang paling tinggi edarannya di Amerika, semalam.

"Ketika melawat Malaysia bulan lau, adalah jelas bukan sahaja kepada Anwar tetapi juga pemerhati lain bahawa mereka menjangkakan keputusan bersalah pada Ogos nanti,” tulis Malott.

"Persoalannya sama ada dia akan bebas dengan ikat jamin semasa rayuannya atau terus dihumban ke penjara.”

Menurut Malott pengalamannya berkhidmat di Kuala Lumpur antara 1995 hingga 1998 menyakinkannya bahawa perbicaraan liwat kedua membabitkan bekas timbalan perdana menteri itu adalah bermotifkan politik.

"Segala yang saya ketahui ketika itu dan sekarang ini, membawa kepada rumusan bahawa perbicaraan ini adalah untuk mengketepikan beliau dari politik,” katanya.

Merujuk kepada kejayaan Anwar pada pilihan raya umum 2008, Malot berhujah perbicaraan liwat sekarang bertujuan melemahkan pakatan pembangkang yang semakin bersemangat.

"Rancangan politik kerajaan adalah untuk menghumban Anwar ke penjara supaya pembangkang menjadi kucar-kacir dan tidak bersedia. Kemudiannya, pilihan raya mengejut diumumkan dan mereka akan menang dengan mudah,” katanya.

Menurut Malott adalah mustahil bagi Anwar bagi menang pada perbicaraan itu, lebuh-lebih lagi apabila bukti-bukti penting kes itu dinafikankepada peguamnya. Malah, media-media yang dikuasai kerajaan telah juga menghukumnya dengan mendapati beliau 'bersalah' dalam laporan mereka.

"Malaysia tidak mempunyai sistem juri. Keputusan ditentukan oleh seorang hakim yang dilantik oleh kerajaan yang sama yang mahu Anwar dikeluarkan dari politik,” katanya.

Dalam artikelnya itu juga, Malott mendakwa kerajaan BN sekarang dibelenggu oleh pelbagai masalah dan mereka bertekad untuk mengurung Anwar agar segala kepincangan itu tidak dihebohkan.

Katanya, ekonomi Malaysia sejak beberapa tahun kebelakangan ini menunjukkan terdapat kadar pertumbuhan, namun perangkaaan itu disokong oleh perbelanjaan kerajaan.Tindakan itu menyaksikan hutang negara semakin membesar manakala pelaburan terus asing (FDI) cukup kecil. -M'kini

Petronas Digunakan Untuk Terus Membuncitkan Keluarga Najib

Auto debit: PAS pertikai Petronas lantik CIMB bank tunggal

Naib Presiden PAS Salahuddin Ayub mempersoalkan tindakan Petronas yang memutuskan untuk mewajibkan pengusaha stesen minyaknya di seluruh negara menggunakan sistem auto debit disediakan oleh CIMB sebagai bank tunggal.

Salahuddin berkata, berdasarkan pekeliling dikeluarkan baru-baru ini pengusaha stesen minyak dikehendaki menggunakan sistem itu mulai 1 September ini.

Pertronas mempunyai 920 stesen di seluruh negara.

“Kami ada menerima aduan daripada wakil penjual Petronas, semua pengedar kini dipaksa untuk menggunakan khidmat sistem auto debit yang disediakan oleh CIMB berbanding masa sekarang di mana mereka bebas untuk menggunakan mana-mana bank mengikut keperluan dan keselesaan mereka,” kata beliau pada sidang media di sini hari ini.

Sehubungan itu Salahuddin mempersoalkan motif keputusan Petronas Dagangan Berhad yang memutuskan untuk menggunakan hanya CIMB sebagai bank tunggal.

“Apakah rasional Pertronas untuk melantik CIMB sebagai bank tunggal... mengapa CIMB diberikan monopoli dalam urusan ini,” kata beliau.

Salahuddin yang juga Ahli Parlimen Kubang Kerian berkata, pihaknya juga hairan kerana meskipun Maybank sebagai syarikat dimiliki oleh Permodalan Nasional Berhad (PNB), Petronas memutuskan untuk memberikan khidmat auto debit urusan transaksi stesen minyak kepada satu bank tunggal.

“Adakah Petronas memutuskan kerana ketua eksekutif kumpulan CIMB adalah adik perdana menteri?” katanya. -TMI

Kesian sungguh ahli UMNO totok di kampung-kampung. Pemimpin UMNO kebas berbilion ringgit, ahli UMNO yang lain masih menjulang pemimpin yang menipu mereka.

CIMB, yang dipengerusikan oleh adik Najib bernama Nazir Razak adalah diantara rakyat Malaysia yang terkaya di negara ini.

Dua media rasmi Korea berbahasa Inggeris melaporkan Obama pernah memberi amaran kepada Najib, yang dipercayai ada kaitan secara tidak langsung dengan CiMB sendiri.

Kedua-dua media terbabit mendedahkan bagaimana Obama meminta Najib menjelaskan soal keterlibatan bank tertentu Malaysia dalam transaksi senjata dengan Kerajaan Komunis Korea Utara dan Kerajaan Junta Myanmar.

Nazir dilaporkan memiliki 28,253,261 unit saham berdasarkan Laporan Audit CiMB 2008, halaman 69.

Manakala isterinya Azalina pula memiliki 400,000 unit saham berdasarkan laporan yang sama, di halaman 71.

Kini, Petronas digunakan untuk terus membesarkan tembolok harta keluarga Najib. -GB

Saya rela di Penjara

Sarjan N.Tharmendran dari Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) yang didakwa bersubahat mencuri enjin pesawat pejuang milik TUDM, hari ini memilih kembali ke penjara Sungai Buloh selepas gagal mendapat perintah perlindungan daripada mahkamah.

Hakim Mahkamah Sesyen Hayatul Akmal Abdul Aziz membenarkannya apabila Tharmendran menyatakan pilihannya untuk masuk semula ke penjara.

Ayahnya, N. Nagarajah, memohon jaminan RM50,000 yang dikenakan terhadap Tharmendran pada 8 Julai lepas ditarik balik.


Dalam penghakimannya, Hayatul Akmal berkata mahkamah tidak mempunyai bidang kuasa dalam memberikan arahan bagi membolehkan tertuduh mendapatkan sebarang bentuk perlindungan.

"Mengikut Akta Melarikan Orang Dan Mengugut Saksi Secara Jenayah 1947 yang dikemukakan oleh pihak pembelaan dalam hujahan adalah merujuk kepada saksi sedangkan dalam kes ini, Tharmendran adalah seorang tertuduh dan bukannya saksi maka mahkamah berpendapat bahawa ia adalah tidak terpakai.

"Mahkamah sebaliknya bersetuju dengan pihak pendakwaan bahawa tertuduh melalui peguamnya boleh memfailkan injunksi untuk mendapatkan perlindungan sementara daripada mahkamah," katanya. Tharmendran, 41, telah memohon untuk mendapatkan perlindungan sementara dengan mendakwa dirinya terasa terancam.

Peguamnya, N.Surendran, memberitahu mahkamah bahawa Tharmendran yang membuat laporan polis di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Petaling Jaya pagi tadi mendakwa beberapa pegawai dari bahagian perisikan TUDM telah datang ke rumah ibu bapanya di Seremban untuk mengambilnya secara paksa.

Timbalan Pendakwa Raya Syed Faisal Syed Amir berkata, TUDM bukan satu badan samseng sebaliknya sebuah badan kerajaan yang berlandaskan undang-undang.

Mahkamah bersetuju dengan pihak pendakwaan bahawa laporan polis oleh tertuduh hanyalah satu dakwaan semata-mata dan merupakan satu permulaan kepada penyiasatan yang akan dilakukan polis.

Pada 6 Jan lalu, Tharmendran mengaku tidak bersalah terhadap tuduhan bersubahat dengan Laskar Udara Mohamad Shukri Mohamad Yusop, mencuri dua enjin pesawat F5 jenis J85-21 di Bangunan Material Processing Shed MATRA 1, Pangkalan Udara TUDM Sungai Besi di sini pada 30 April 2008.

Dia didakwa mengikut Seksyen 380 Kanun Keseksaan yang dibaca bersama Seksyen 109 kanun yang sama, yang membawa hukuman penjara sehingga 10 tahun dan denda jika sabit kesalahan.

Seorang lagi, ahli perniagaan K.Rajendran Prasad, 38, didakwa menghapuskan kedua-dua enjin itu di Taman Industri Subang pada 30 April 2008.

Beliau juga mengaku tidak bersalah. - BERNAMA

PAS pelawa Umno sertai Pakatan Rakyat

PETALING JAYA, 20 Julai: PAS mempelawa Umno menyertai Pakatan Rakyat dalam usaha untuk mengukuhkan perpaduan Melayu dan mempertahankan Islam di negara ini.

Naib Presiden PAS, Salahuddin Ayub berkata, pemimpin Umno seharusnya bersedia untuk bersama-sama PAS dalam Pakatan Rakyat bagi menyatukan orang Melayu dan memupuk perpaduan kaum.

Baginya, Umno tidak perlu lagi berada dalam Barisan Nasional (BN) kerana beberapa parti gabungan itu sudah retak dan porak-peranda sebagaimana yang berlaku kepada MCA dan MIC.

“Tidak ada guna lagi bagi Umno terus berada dalam BN bersama MCA dan MIC yang sudah retak dan berkecamuk jika mereka mahu kepada perpaduan,” ujarnya ketika ditemui pada Majlis Jamuan Makan Malam Amal anjuran Sekretariat Ahli Parlimen Padang Terap bersama Masjid Kota Damansara dan Tabung Kebajikan al-Masakin Padang Terap di pekarangan masjid itu, malam tadi. Hadir sama ialah Ahli Parlimen Padang Terap, Mohd Nasir Zakaria.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Kubang Kerian menambah, Umno juga perlu membuang dasar perjuangan sempit kononnya untuk membela orang Melayu sedangkan banyak kepentingan bangsa sendiri tergadai sejak mereka menerajui negara lebih 50 tahun lalu.

“Jika benar dan ikhlas pemimpin Umno mahu membela Melayu dan Islam serta mewujudkan perpaduan kaum dan membela rakyat, maka adalah wajar mereka menyertai Pakatan Rakyat,” ujarnya.

Menurutnya, agenda perjuangan Pakatan Rakyat adalah untuk mengembalikan hak rakyat yang telah dinafikan oleh BN selama ini tanpa mengira kaum, agama dan anutan politik.

Mengenai tindakan Umno menggunakan Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria sebagai orang tengah untuk menyatukan PAS dan parti perkauman Melayu itu, beliau menegaskan bahawa kemungkinan ada ‘jerangkap samar’ di sebaliknya.

PAS, katanya, sentiasa berwaspada dengan apa jua tindakan Umno itu kononnya bagi memastikan Melayu tidak hilang kuasa pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU 13) nanti.

Tegasnya, sebarang perundingan atau perbincangan berhubung kerjasama dan penyatuan antara PAS dengan Umno tidak perlu dibangkitkan kerana PAS tetap komited bersama Pakatan Rakyat.

Semasa berucap pada majlis itu, beliau berkata, Umno dan PAS perlu bersaing untuk membantu rakyat.

“Jika PAS mengadakan majlis mengutip derma bagi membantu rakyat, Umno boleh buat supaya rakyat yang dapat,” ujarnya.

Beliau mengambil contoh di Kelantan, bagaimana Umno berusaha untuk memerintah negeri itu dengan mengadakan berbagai projek pembangunan untuk rakyat.

“Lebih 20 tahun PAS perintah, Umno juga nak perintah, mereka beri projek kepada rakyat, rakyat yang dapat,” katanya.

Baginya, persaingan yang sihat itu perlu dilakukan oleh Umno untuk memastikan rakyat mendapat hak mereka.

“Umno dan PAS perlu bersaing untuk menolong rakyat, tak payah bergabunglah,” ujarnya.

Beliau juga menyeru golongan berada supaya memberikan sumbangan bagi membantu golongan yang kurang bernasib baik terutama bagi menghadapi bulan Ramadan dan menyambut hari raya nanti.

Menurutnya, sumbangan yang dihulurkan itu bukan sahaja dapat meringankan bebanan hidup mereka yang kurang berada sebaliknya mendapat keberkatan daripada Allah di samping rezeki sentiasa bertambah.

“Ada rakan saya yang beri sumbangan, hartanya tak susut, makin bertambah, bahkan ada yang tambah bini,” ujarnya berseloroh sambil disambut senyuman para hadirin. -Hrkh

Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .