Ikuti Blog ini

Bersama Kepimpinan Ulamak
Benar sangatlah pepatah Melayu, kerana nila setitik rosak susu sebelanga. Susu yang putih bersih dan berkhasiat jika diminum itu bukan lagi susu bila dititskan nila ke atasnya.
Sudah jauh kita menyongsong perjuangan ini, kerana mahu mendaulatkan Islam, kita melalui pelbagai cabaran dan pancaroba. Keperitan, duri dan airmata kita lalui dan tempuh kerana yakin akan janji-janji Allah dan Rasul Nya saw. Kita pernah menang pernah kalah, pernah dipuji dan pernah dihina, berpatah sayap bertongkat paruh, namun perjuangan suci ini kita daki dan daki jua.

Kekalahan terus membakar azam kita, kemenangan tidak pernah mengelabui mata kita.

Sesungguhnya insiden 6 Julai lalu biarlah menjadi pengajaran dan iktibar kepada kita. Saya memuji ketegasan Dewan Pemuda PAS Pusat dalam hal ini, kronologi sikap dan pendirian Pemuda diterangnkan dengan jelas oleh Setiausahanya Sdr Ahmad Sabki:
Saya boleh faham kedudukan mereka, di satu pihak Pemuda Selangor bangkit protes kerana konsert Ella dan Mas Idayu di Stadium Shah Alam, sedang di Stadium Kelana Jaya pada waktu dan ketika yang sama mereka (Pemuda) yang bertanggungjawab mengawal dan menyelia konsert “gila” yang tidak pernah mereka redha dan relakan.

Mempertahankan prinsip dalam suasana sedemikian memanglah suatu cabaran, Alhamdulillah Pemuda PAS dalam hal ini jelas dan tegas pendirian mereka. Biarlah kita mahu dicap apa sekalipun, “little Taliban” atau “fanatik, ekstrimis” asal kita tidak bersekongkol dengan perkara maksiat yang mengundang murka Allah swt itu.

Kerana itu saya sangat bersetuju dengan saranan Timbalan Ketua Dewan Pemuda PAS, adinda Ustaz Nasrudin Hassan at Tantawi, dalam suasana penuh mehnah dan mencabar kemurnian perjuangan kita ini agar kita menjayakan Ijtima’ Ruhiyyah bagi menembalikan kita ke landasan sebenar perjuangan suci ini. Beliau menulis dalam blognya:

Fokus ceramah bukan kepada isu dan politik semasa sahaja , tetapi lebih menekankan soal aqidah perjuangan , jihad dan pengorbanan yang saya kira menjadi topik yang semakin pudar akhir - akhir ini .

Pemuda , ayuh kita hidupkan kembali nilai perjuangan berasaskan kekuatan spiritual atau kerohanian yang tinggi tanpa kita bersikap prejudis terhadap kupasan atau bicara isu dan politik semasa . Kembalikan zaman kegemilangan Doa Rabitah dan Wirid al Mathurat .

Pada tahun 1983, Mukatamar Dewan Pemuda PAS lah yang telah mencetuskan gagasan Kepimpinan Ulamak dalam parti, semoga Pemuda hari ini akans memiliki roh 1983 itu, dan mengembalikan peranan ulamak kembali ke tempat asalnya dalam parti, insyallah.

Wadah protes wajar di jalan raya - Presiden PAS


Protes atau bantahan terhadap sesuatu isu mesti dilakukan dengan kaedah yang betul demi menyampaikan mesej jelas kepada kerajaan.

Presiden PAS Dato' Seri Guru Tuan Guru Abdul Hadi Awang berkata pendekatan menggunakan stadium bagi melahirkan protes itu tidak memberi kesan yang sepatutnya dan tidak sampai mesej.

Malah protes yang dibuat seperti 'karnival' dan mengadakan hiburan sampai ke pagi tidak mencapai matlamat yang jelas kepada rakyat dan tidak sewajarnya dibuat.

"Perlu ke pada jalan raya dan perlu menyampaikan nota bantahan kepada pemimpin, itu yang sepatutnya," katanya.

Beliau berkata demikian semasa mengulas 'Himpunan Protes Sejuta Rakyat' yang diadakan di Stadium Majlis Perbandaran Petaling Jaya (MPPJ) di Kelana Jaya Ahad lalu yang mendapat kritikan pelbagai pihak.

"Walaupun lima minit atau 10 minit, kalau protes dilakukan lima minit pun berkesan, apa yang penting ialah kita dapat menyamapaikan mesej itu kepada kerajaan dan rakyat

"Kalau suara hanya tertutup dalam stadium , hanya itu sajalah.....sekadar melepaskan geram bukan dari erti kata yang sebenar," katanya ketika ditemui Harakah dalam temubual eksklusif berkaitan isu-siu semasa di pejabat pembangkang di Parlimen pagi tadi.

"Kita perlu menghantar wakil bertemu....bukanlah tak boleh....bertemu menteri yang bertanggungjawab itu protes yang betul...kerajaan mesti terbuka dalam masalah ini," katanya.

Beliau turut merujuk kepada situasi yang berlaku di London semasa lawatannya ke negara itu baru-baru ini di mana kerajaan tersebut membenarkan demonstrasi.

Polis pula mengawal daripada berlaku apa-apa yang tidak diingini, ujar Presiden PAS.

"Di Amerika, begitu juga, polis tidak melakukan sebarang provokasi, polis membiarkan peserta demonstrasi menyampaikan apa yang mahu dinyatakan dan kerajaan mereka mendengar," tegasnya lagi.

Beliau turut memberikan pandangan berhubung isu-isu terkini membabitkan Pakatan Rakyat, kes Liwat Dato' Seri Anwar Ibrahim dan kemelut politik semasa.

Pelajar Tadika Khatam Al-Quran di Terengganu!! Terbongkar
"Ini satu khabar yang diterima melalui email dari Putrajaya. Baru-baru Kementerian pelajaran menerima lapuran dari semua negeri berhubung dengan sistem pendidikan J-Qaf. Semua negeri diminta menghantar lapuran status pelajar tahun satu. Antara lapuran yang dikemukakan ialah bilangan pelajar tahun satu telah khatam Al-Quraan.Semua negeri dikehendaki menghantar jumlah pelajar tahun satu yang telah khatam Al-Quraan.

Difahamkan lapuran pelajar tahun satu yang telah khatam Al-Quraan oleh Terengganu tidak sampaipun 50 orang.Ketika sessi pembentangan, timbalan menteri Pelajaran terperasan dengan jumlah itu.Beliau lalu mempertikaikan angka tersebut, kerana sebelum (tahun lepas) ini kerajaan Terengganu mendakwa lebih 900 pelajar tadika telah khatam Al-Quraan, bukan itu saja malah beratus-ratus papantanda memamparkan dakwaan tersebut."Kemanakah perginya pelajar Tadika yang berumur 6 tahun yang khatam Quraan melalui Tadika Yayasan Islam tahun lepas?"soal timbalan Menteri itu.

Dimaklumkan tiada sebarang jawapan kepada soalan timbalan Menteri itu.Semua yang hadir dalam majlis itu juga terpinga-pinga.

Persoalannya sekarang, ya kemana pelajar-pelajar tersebut menyambung pelajaran mereka di tahun satu, apakah pelajar Tadika Yayasan Islam yang seramai 700 telah khatam Al-Quraan itu tidak menyambung di sekolah Kebangsaan di Terengganu atau mereka ini meneruskan pelajaran tahun satu mereka di sekolah swasta yang tidak didaftar melalui Jabatan Pendidikan Terengganu?

Secara pribadinya, bagi saya dengan terdedahnya perkara ini, menjelaskan dan membongkarkan lagi pembohongan yang dilakukan oleh Kerajaan Terengganu melalui Yayasan Islam.

Projek ini adalah idea bekas MB Idris Jusoh bersama bekas Exco Islam Hadhari.
Namum begitu pembohongan dan penipuan ini nampak semacam hendak diteruskan juga oleh MB Baru ini, kerana sekarang ini dinaikan pula papantanda yang menyatakan lebih 3000 pula pelajar Tadika yayasan Islam yang khatam Quraan.

Kita semua maklum semenjak MB baru Dato' Ahmad Said menduduki kerusi tingkat 16 Wisma Darul Iman, tiada perkara baru yang dibuat walaupun telah melepasi edah 100 hari memegang jawatan tersebut.Tidak boleh tidak mungkin itulah sebabnya beliau terpaksa meneruskan ideal tersebut walaupun terpaksa menghadapi situasi yang tidak benar itu.
Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .