Ikuti Blog ini

Perlantikan Hishamudin Tidak Akan Padamkan ‘Dendam’


http://www.buletinonline.net/images/stories/berita4/pelantikanhisham.jpgKUALA TERENGGANU - Perlantikan Menteri Pertahanan Dato’ Hishamudin sebagai Pengerusi Perhubungan UMNO Terengganu tidak akan memdamkan ‘api dendam’ dikalangan pemimpin UMNO yang bertelagah terutamanya dari kem Dato’ Seri Idris Jusoh.

Menteri Besar Terengganu, Dato’ Ahmad Said menyambut pelantikan Hishamudin dengan tangan terbuka, dan sedia bekerjasama dengan beliau dalam memajukan negeri Terengganu.

Sifat ‘pongoh’ Idris Jusoh dapat dilihat dengan terus menyerang Ahmad Said dalam kenyataan pertamanya mengalu-alukan perlantikan Hishamudin.


Idris memainkan irama yang sama, dengan 10 ADUN yang ponteng sidang ADUN, dengan berkata Hishamudin akan dapat menyelesaikan masalah pelantikan Anggota Dewan Undangan Negeri (Adun) sebagai Penyelaras Dewan Undangan Negeri (DUN) dan masalah pelantikan Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK).

Kedua-kedua perkara tersebut adalah ‘zikir’ antara 18 perkara yang di dedahkan oleh ‘10 ADUN pemberontak’ yang diketuai oleh Dato’ Rosol Wahid, kononnya sebagai “Laporan Tingkah Laku Dato’ Ahmad Said Setelah Dilantik Sebagai Menteri Besar Terengganu”,

Laporan tersebut buka sahaja ditujukan kepada Putrajaya, namun telah disebarkan ke merata ceruk dunia melalui internet, yang didakwa menjadi kelemahan Ahmad Said.

Apabila Idris mendendangkan lagu yang sama, rakyat kini boleh melihat sejelas-jelasnya, siapa sebenarnya Idris Jusoh, dan apa peranannya di sebalik ‘Kemelut Politik’ negeri Terengganu.

Walaupun sebelum ini Idris menafikan beliau yang menjadi ‘dalang’ kepada 10 ADUN yang memberontak, namun sikapnya yang sentiasa ‘terburu-buru’ telah memecahkan tembelangnya sendiri.

Idris mula menonjolkan diri apabila Hishamudin dilantik, mengambil alih suara 10 ADUN pemberontak dan memainkan peranannya sebagai orang yang terkehadapan dengan menghantar SMS kepada pihak media.

“Saya percaya pentadbiran parti akan jadi lebih baik dan tersusun,” kata Idris dalam khidmat pesanan ringkas (SMS) kepada Bernama di sini hari ini.

SMS Popular Di zaman Idris

Arahan dan Komunikasi melalui Khidmat Pesanan Ringkas (SMS) amat popular di zaman pentadbiran Idris.

Para pegawai dan kakitangan pada masa itu agak ‘kecut’ apabila mendengar telefon bimbit mereka berbunyi dengan nada dering SMS.

Kepada pegawai yang diminati oleh Idris, semakin banyak pesanan SMS yang diterima oleh mereka.

Manakala pegawai yang suka ‘mengampu’ pula sering menunjuk-nunjuk dan me ‘war-war’kan berapa banyak SMS yang beliau terima dari Idris selaku Menteri Besar pada masa itu.

Sejak minggu lalu, SMS juga tiba-tiba menjadi popular pada zaman Ahmad Said menjadi Menteri Besar.

Populariti SMS sebagai kaedah komunikasi lebih hebat dari zaman Idris kerana pada minggu lalu, SMS digunakan sebagai ‘alat untuk ugutan bunuh’.

ADUN Permaisuri, Abdul halim Jusoh yang menerima SMS ugutan bunuh berkata penghantar SMS tersebut adalah Setiausaha Sulit Kanan kepada Menteri Besar Terengganu masakini.

Namun selepas seminggu berlalu, dan penyiasatan di lakukan oleh pihak polis, akhirnya bukan Setiausaha Sulit Kanan Ahmad Said yang dicari polis, tetapi sebaliknya bekas Setiausaha Politik Idris yang sedang diburu.

"Beliau dicari kerana beliau adalah antara individu yang mengeluarkan kenyataan kepada media pada malam ketiga-tiga Adun itu menerima SMS ugutan berkenaan.

"Polis ingin mendapatkan kepastian sama ada beliau turut menerima SMS berkenaan atau sebaliknya kerana beliau turut memberi kenyataan kepada media pada malam tersebut," kata Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Negeri, ACP Mohd Fauzi Abduri kepada pihak media semalam.

Mungkin Setiausaha Sulit Kanan Ahmad Said tidak berapa pandai bermain SMS kerana Ahmad tidak menjadikan SMS sebagai alat komunikasi dan arahan pentadbirannya.

Namun, memang bekas Setiausaha Politik Idris cekap bermain SMS kerana sudah biasa menerima arahan, berkomunikasi dan menghantar arahan dengan menggunakan kaedah tersebut.

PAS Akan Tetap Menjadi Pembangkang

Sesiapa pun yang menjadi pengerusi perhubungan UMNO negeri tidak memberikan banyak kesan kepada PAS Terengganu, berbanding ‘siapa’ yang menjadi Menteri Besar Terengganu.

Timbalan Pesuruhjaya PAS Terenggau Dato’ Ustaz Harun Taib berkata demikian ketika dihubungi Buletinonline semalam.

Menurutnya PAS yang menang dalam lapan kawasan Dewan Undangan Negeri pada pilihanraya umum 2008 akan terus menjadi pembangkang kerana jumlah wakil rakyat yang sedikit.

Mengulas perlantikan Hishamudin beliau berkata sehigga kini hanya pertukaran pengerusi perhubungan UMNO sahaja yang berlaku, belum ada ura-ura untuk menukar Menteri Besar Terengganu.

Beliau berharap Ahmad Said dapat dikekalkan sehigga tamat penggal ini, memandangkan usaha-usaha yang diambil oleh beliau untuk merakyatkan pembangunan Terengganu dan melaksanakan agenda pembangunan berdasarkan ‘acuan’ negeri Terengganu.

Negeri Terengganu di Tadbir Oleh Kerajaan Pusat

Ustaz Harun berkata, sejak Barisan Nasional (BN) mengambilalih pentadbiran negeri Terengganu daripada kerajaan PAS pada tahun 2004, Terengganu tidak ditadbir sendiri oleh pimpinannya.

Sebaliknya, kata beliau, semua projek dan perbelanjaan ditentukan oleh kerajaan pusat, termasuk semasa pemerintahan PAS, wang royalti di uruskan oleh kerajaan persekutuan atas nama ‘Wang Ehsan’.

“Tahun 2000 hingga 2004, waktu kita perintah, wang royalti dirampas oleh Pusat, diberi nama ‘Wang Ehsan’ dan disalurkan melalui kerajaan persekutuan.

“tahun 2004 hingga 2008, semua projek mega seperti Monsoon Cup, Pembangunan Pulau Duyong, Taman Tamdun Islam adalah datang terus dari kerajaan Pusat, bukan perancangan Dato’ Idris,”jelasnya.

Katanya, sejak Ahmad Said mengambil alih tampuk pemerintahan negeri, Ahmad cuba mendisiplinkan pembangunan Terengganu mengikut kehendak dan keprluan negeri Terengganu

Mengulas isu yang sama, Pengerusi DAP Terengganu, Encik Ng Chai Hing berkata pelantikan Hishamudin memberi tamparan yang hebat kepada pimpinan UMNO Terengganu, samada dari kem Idris Jusoh ataupun Kem Ahmad Said.

Katanya pelantikan seseorang daripada ‘pusat’ menerajui UMNO Terengganu menunjukkan bahawa UMNO Terengganu menghadapi krisis politik yang meruncing.

“Ia sedikit sebanyak akan menjejaskan kewibawaan pimpinan UMNO Terengganu,”ujarnya ketika ditemui semalam.

Beliau melahirkan sedikit kebimbangan, dengan perubahan tersebut katanya, ada kemungkinan peruntukan-peruntukan persekutuan akan disalurkan melalui UMNO dan tidak melalui jabatan-jabatan terutamanya yang melibatkan sektor pembangunan luar bandar.

Sementara itu, Pengerusi Majlis Tindakan DUN Chukai, Hj Hanafiah Ramly berkata ahli-ahli UMNO di daerah Kemaman melihat pelantikan Hishamudin sebagai petanda awal akan berlakunya rampasan kuasa keatas Menteri Besar Terengganu.

Beliau yang dihubungi semalam berkata, sebaik sahaja menerima berita pertukaran tersebut beliau menghubungi beberapa rakan-rakan pemimpin pertengahan UMNO sekitar Kemaman.

Beliau dimaklumkan memang wujud satu ‘usaha yang kuat’ untuk menggantikan Ahmad Said dengan seorang tokoh yang juga dari daerah Kemaman.

“Sekiranya ia berlaku, UMNO akan terus bergolak, para penyokong Ahmad said sedang merancang untuk mengambil tindakan balas, sekiranya Ahmad digugurkan,”katanya.Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .