Ikuti Blog ini

Umno BN Cukup Takut DUN Perak Dibubar

Persidangan Dewan Undangan Negeri Perak akan diadakan pada 7 Mei 2009. Satu tarikh terdesak, yang ditetapkan oleh kerajaan negeri kudeta tanpa persetujuan atau pengetahuan speaker DUN, V. Sivakumar.

Kerajaan kudeta pimpinan Datuk Seri Dr Zambry Abd Kadir, tidak mempunyai pilihan, selain wajib mengadakan sidang DUN dengan segera kerana tempoh waktu mengenapkan enam bulan daripada tarikh sidang DUN terakhir diadakan hanya tinggal beberapa hari lagi.

Dewan mesti bersidang pada tarikh paling lewat sebelum berakhir 16 Mei 2009. Jika tidak bersidang, maka secara automatis DUN Perak terbubar. Pembubaranlah perkara yang paling ditakuti Umno/BN.

Beberapa kes mahkamah juga masih tergantung. Namun adalah dipercayai, ia akan diselesaikan atau terselesai menjelang atau sebelum persidangan DUN itu. Kes saman Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin yang mempertikaikan perlantikan Dr Zambry sebagai Menteri Besar adalah antara kes yang tersangat relevan.

Jika perlantikan Dr Zambry ini benar atau mengikut perlembagaan negeri, mengapa pula Dr Zambry memohon mahkamah membuat periystiharan bahawa beliau adalah Menteri Besar yang sah ? Yang pasti tentu ada kekeliruan dan asas yang boleh dipertikaikan dalam hal ini. Sehingga ini mahkamah peresekutuan menolak permohonan Dr Zambry agar dia diisytiharkan sebagai MB yang sah.

Semua ini akan menjadi "precedent" (ketentuan dan contoh) dalam system perundangan Negara. Ia akan menjadi bahan rujukan dalam kes seumpama ini pada kemudian hari. Ahli Parlimen Puchong, Gobind Singh Deo yang dihalau keluar dewan rakyat dan kemudian digantung perkhidmatannya sebagai Ahli Parlimen juga telah menyaman Speaker Dewan Rakyat.

Semuanya “dibenarkan” kini setelah kes Dr Zambry menyaman Sivakumar dan mahkamah membuat keputusan bahawa Sivakumar salah dalam membuat keputusannya terhadap Dr Zambry.

Maka begitulah juga yang dipertikaikan oleh Gobind Singh. Ertinya speaker kini tidak lagi mempunyai immuniti, malahan sesiapa sahaja rakyat bolehmendakwa sesiapa sahaja yang membuat kenyataan dalam DUN mahupun Dewan Rakyat kerana imuniitinya kini boleh dicabar di mahkamah dan mahkamah boleh mengatasi keputusan DUN ataupun Dewan Rakyat.
Sesungguhnya semua ini mengundang bahaya.

Pada 7 Mei nanti, adalah dijangkakan bahawa satu “keributan” akan berlaku. Sivakumar masih berkuasa dalam DUN.

Beliaulah yang akan menentukan segala perjalanan dalam DUN. Tentunya perkara asas yang menjadi persoalan ramai ialah kedudukan kerusi anggota DUN.

Datuk Seri Nizar dan barisan Adun Pakatan Rakyat tentunya tidak perlu berganjak daripada kerusi yang sudah diduduki sebelum ini, iaitu di sebelah kanan Speaker Dewan. Datuk Seri Nizar menduduki kerusi pertama di barisan kerusi sebelah kanan Speaker, manakala Dr Zambry dan Adun BN di sebelah kiri Speaker.

Persoalannya apakah susun atur kedudukan Adun ini sudah diatur semula. Kalau sudah dimaklumkan dan disusun semula kedudukannya, maka ia atas arahan siapa. Yang pasti bukan arahan Speaker.

Pada persidangan DUN 7hb Mei nanti, tentu akan berlaku keributan terutama perebutan kerusi tempat duduk Adun-Adun.

Dr Zambry tentunya mahu menduduki kerusi pertama yang diduduki Datuk Seri Nizar. Namun Datuk Seri Nizar tentunya tidak akan berganjak kerana secara perlembagaannya beliau belum meletakkan jawatan sebagai Menteri Besar.

Mahu tidak mahu semuanya akan terpulang pada Speaker. Inilah antara perkara yang akan menarik perhatian ramai.

Selepas hal ehwal kedudukan kerusi ini selesai, siapa pula yang akan dijemput oleh Speaker untuk menyampaikan watikah titah ucapan kepada Paduka Seri Sultan Perak yang akan bertitah merasmikan persidangan.

Dijangkakan, Speaker sekali lagi mahu tidak mahu akan menjemput Datuk Seri Nizar selaku Menteri Besar yang sah untuk menyerahkan watikah titah ucapan itu. Maka keributan akan berlaku kerana Dr Zambry akan menentang keras.

Apakah agenda persidangan? Siapa yang akan menetapkan agendanya. Tentunya dengan kelulusan Speaker?

Atau apakah sebaik speaker berucap, maka Dr Zambry akan terus mengusulkan undi tidak percaya pada Datuk Seri Nizar dalam usahanya melucutkan dan mengesahkan bahawa Datuk Seri Nizar telah tidak menerima mandat DUN.

Namun sebelum Dr Zambry dapat berbuat demikian, saya jangka Speaker dengan kuasa yang ada padanya terus mengeluarkan perintah keluar dewan pada Dr Zambry dan enam exconya dan selepas itu mengusulkan undi tidak percaya pada Datuk Seri Nizar.

Sekali pun Zambry dan enam exco berkenaan tidak keluar dewan, ia tidak menjadi halangan bagi Speaker kerana beliau akan hanya menghitung siapa yang diputuskannya layak mengundi. Hasil undian akan pasti memihak pada Datuk Seri Nizar akhirnya.

Yang pastinya, dengan segala apa jua dayanya, Dr Zambry, Umno dan BN akan berusaha menghalang apa jua kuasa yang boleh diperintahkan oleh Speaker.Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .